Värdar
Funderar du över vad det innebär att ha en värdpost? Läs vad några av våra funktionärer tycker om sina ämbeten!
Barvärd
Frida Lampinen
Jag heter Frida Lampinen, är 20 år och kommer från Stockholm. Jag pluggar Samhällsvetarprogrammet och är barvärd på Norrlands, vilket betyder att jag har hand om Orvars Krog och barerna när våra heltidsanställda klubbverkare Pubmästaren och Barmästaren behöver hjälp. Vad gör du på nationen? Som barvärd får man göra många roliga grejer! Att ansvara för kvällens verksamhet på Orvar eller barerna i huset innebär fatbyten när ölen tryter, att bemöta gäster och se till att personalen har det bra. Om man är sist kvar på kvällen får man låsa hela nationshuset, vilket gör att man till slut känner till varenda liten vrå i det enorma huset! Hur mycket tid lägger du ned på ditt engagemang? En barvärd förväntas jobba två kvällar i veckan, ungefär 7 timmar per gång, men efter ens egna schema med studier kan man ibland jobba mer eller mindre. Eftersom man spenderar så mycket tid på nationen lär man också känna många trevliga personer! Vilka egenskaper krävs för att bli barvärd? För att trivas i värdtröjan tror jag att man drar fördel av att vara nyfiken på att lära sig nya saker, men också vara bekväm med att vara ansvarig för personal och gästernas upplevelse. Under min termin har jag lärt mig mycket om olika typer av alkohol och nationens verksamhet i stort, men jag har också fått utveckla mina sociala färdigheter genom de många bemötanden med olika personer man gör varje dag! Vad är det roligaste med att engagera sig? Det roligaste är att lära känna nya vänner och att vara med i en gemenskap, och att blanda festliga drinkar och se till att folk har en trevlig utekväll!
Cafévärd
Amelia Forsgren
Jag heter Amelia, är 21 år gammal och kommer från Kramfors! Jag läser första terminen på sjuksköterskeprogrammet här i Uppsala. Vad gör du på nationen? Jag jobbar som cafévärd i Majs café! Cafévärdarna lagar och serverar både frukost, lunch och fika på nationen! Om man jobbar på förmiddagen fixar man fram frukostbuffén och lagar lunchen. Jobbat man på eftermiddagen hjälper man till med lunchförsäljningen och bakar sedan fika och gör mackor. Hur mycket tid lägger du ned på ditt engagemang? Som cafévärd jobbar du antingen morgonpasset eller eftermiddagspasset två gånger i veckan. Varje pass är sex timmar långt vilket alltså innebär att man jobbar 12 timmar varje vecka. Vilka egenskaper passar för att vara cafévärd? Jag skulle säga att om man är trevlig och intresserad av matlagning så passar man utmärkt som cafévärd. Det krävs inga förkunskaper utan man lär sig det man behöver kunna när man börjar jobba! Vad är det roligaste med att engagera sig på Norrlands? Det roligaste med att engagera sig på Norrlands nation är helt klart att man får träffa så mycket härliga människor! Vi som jobbar i caféet möter de flesta som rör sig på nationen, det är ett superbra sätt att lära känna nya människor. Sedan är det även jättekul att laga mat!
Dagvärd
Robert Martinis
Jag heter Robert Martinis, är 21 år gammal och kommer ifrån Nyköping. Jag pluggar min andra termin på ekonomie kandidatprogrammet. Under hösten 2018 blev jag utnämnd som vårterminens recce för mitt arbete inom nationen, vilket kom som en stor överraskning för mig. Jag blev jag väldigt glad och rörd av det, men samtidigt nervös eftersom jag skulle få ett diplom för det i Universitetsaulan av rektorn, och att stå på scen är inte min allra starkaste sida. Vad gör du på nationen? Jag är dagvärd på Norrlands nation. Som dagsvärd hjälper jag klubbverkarna med en mängd varierande uppgifter under dagtid. Det kan vara alltifrån att ta emot leveranser med mat till Majs Café, eller att fylla barkylarna med dryck inför onsdagsklubben. Hur mycket tid lägger du ned på ditt engagemang? Det finns tre dagvärdar på nationen, och vi delar upp arbetet tillsammans. Ungefär lägger jag ned 7 timmar på mitt engagemang i veckan, men det är för att jag tycker att det är så roligt att spendera tid på nationen och hjälpa till! Vad är det roligaste med att engagera sig på nationen? Det roligaste med att engagera sig på nationen är den fantastiska gemenskap som man får med sig, samt att jag som dagsvärd får lära mig väldigt mycket om hur alla delar av nationsverksamheten fungerar!
Fanbärare
Aksel Wännström
Jag heter Aksel Wännström och jag är 25 år gammal. Jag föddes i Uppsala men flyttade hit från Malaysia för att studera till civilingenjör i teknisk fysik. I dagsläget jobbar jag heltid men engagerar mig ändå på Norrlands nation på min fritid. Vad gör du på nationen? På Norrlands har jag posten som fanbärare, det innebär att man representerar Norrlands nation i form av att man bär nationens fana på olika event. Som fanbärare är man också med i fanbärarkonventet, tillsammans med alla fanbärare ifrån de andra nationerna. Rent praktiskt innebär posten att man bär fanan åt nationens vägnar. Ibland får man vara med på roliga och intressanta event som sker utanför nationen, som kransnedläggning, reccegask, professorsinstallationer med flera. Man får även lära sig att salutera med en fana. Vad är roligast med att engagera sig på Norrlands nation? Det roligaste med att engagera sig på Norrlands är att man får träffa människor med extremt olika erfarenheter och tillsammans medverka till att skapa den bästa studentomgivningen i världen. Ett litet extra plus är att nationsengagemang är extremt lärorikt.
Marskalk
Malin Hedenskog
Malin och är 22 år gammal, kommer från Uppsala, en bit utanför, och pluggar en kandidat i fred- och utveckling. Vad gör du på Norrlands nation? Jag har varit marskalk i ett år nu. Vilket innebär att jag tillsammans med de andra marskalkerna och klubbverket fixat inför alla gasker som nationen har. Det är dekoration, menyblad och framförallt bordsplacering som vi marskalker tar hand om. Under gasken har vi koll så att sittningen följer tidschemat, slår i gonggong och påar alla tal och liknande. Det är väldigt kul eftersom vi får gå på nationens gasker och vara med under hela processen. Hur mycket tid lägger du på ditt engagemang? Vi marskalker jobbar tre gånger per termin. Beroende på om det är gask eller bal så börjar vi planera olika tidigt. Men vi börjar med förberedelser ungefär 1-2 veckor innan eventet äger rum. Vi arbetar under kvällstid och sedan under den dagen som gasken äger rum. Vad är det roligaste med att engagera sig på Norrlands nation? Människorna. Jag har haft så fruktansvärt kul när jag har lärt känna nya människor här, och det blir bara roligare. Marskalksjobbet är super på så sätt att en måste ha ständig kontakt med en massa olika personer samtidigt och därför lär känna fler och fler.
Nationsfotograf
Johan Israelsson
Jag heter Johan Israelsson är 23 år gammal och kommer ifrån Sundsvall! För närvarande studerar jag en kandidat i Systemvetenskap vid universitetet. Vad gör du på Norrlands nation? Jag är nationsfotograf på nationen, i mitt ämbete ingår uppgifter som att fotografera olika typer av event och händelser på nationen, det kan vara alltifrån kransnedläggning till vårbalén. Att vara nationsfotograf är ett ämbete med stort eget ansvar och det finns alltid möjlighet att göra mer än att bara fotografera större evenemang, under hösten har jag till exempel hjälpt till att fota omslaget till nationstidningen Norrlands varjehanda! Hur mycket tid lägger du på ditt engagemang? Som nationsfotograf varierar antalet timmar man arbetar. Vid större släpp arbetar vi oftast under småtimmarna när det är mer folk men oftast inte längre än 2 timmar effektiv tid. Vid större evenemang och sittningar blir det oftast längre arbetspass som sträcker sig över exempelvis en hel sittning, men det effektiva arbetet är fortfarande relativt kort. Arbetstiden som nationsfotograf är relativt svår att uppskatta då ämbetet innebär ett stort eget ansvar. Med alla bilder en nationsfotograf tar blir även efterarbete en stor del av ämbetet. Vanligtvis lägger jag ned ungefär 1-2 timmar redigering på bilder tagna från ett evenemang. Vad är det roligaste med att engagera sig på Norrlands nation? Genom att engagera sig på nationen får man inte bara lära känna massvis med härliga individer utan även göra någonting som man själv är intresserad av med stort eget ansvar, det tycker jag är det roligaste!
Nationssekreterare
Elin Sayfoor
Jag heter Elin Sayfoor, jag kommer från en by i Norrbotten som heter Töre och jag läser ett kandidatprogram i retorisk- och litterär kommunikation. Vad gör du på Norrlands nation? Jag är nationssekreterare, vilket innebär att jag för protokoll på några av nationens möten. Jag protokollför just nu på nationens Landskap - vilket är nationens högsta beslutande organ - och i Stipendienämnden, som lägger fram förslag på vilka som ska tilldelas nationens stipendium. Hur mycket tid lägger du ned på ditt engagemang? Jag protokollför vid sex mötestillfällen per termin. Efter varje möte renskriver jag protokollet under en kväll innan jag skickar det vidare till mötesjusterarna. När justerarna har skickat över sina kommentarer justerar jag protokollet en sista gång innan jag överlämnar den slutgiltiga versionen till mötesordföranden. Därefter är protokollet redo för underskrift och kan godkännas på nästkommande möte! I början kan det ta längre tid att renskriva, men när man väl kommer in i det så går det supersmidigt. Det finns dessutom få saker som är så tillfredställande som att få signera ett helt färdigskrivet protokoll från ett lite för långt kvällsmöte. Vad är det roligaste med att engagera sig på Norrlands nation? Det som motiverade mig till att bli funktionär var den fantastiska möjligheten att få samla på sig erfarenheter under studietiden. Det breda utbudet av förtroendeuppdrag som vi studenter kan söka är unikt för Uppsala och jag uppmanar alla studenter till att engagera sig, det förgyller verkligen studietiden. Det som gör att jag har stannat kvar som funktionär på Norrlands nation i tre år är den starka samhörigheten vi medlemmar har på nationen, till och med i formella sammanhang.
NV-redaktör
Johanna Färlin
Jag heter Johanna Färlin, är 22 år gammal och kommer från Ljusdal i Hälsingland. Jag pluggar retorik och planerar att fortsätta med det ett bra tag till - älskar min studentbubbla! Vad gör du på nationen? Jag är chefredaktör för Norrlands egen tidning, Norrlands Varjehanda. Det betyder att det är jag som planerar allt innehåll i tidningen, delegerar ut uppdrag till mina redaktörer och skribenter och tjatar på dem så att allt blir gjort i tid! Jag skriver ledaren i varje nummer och hoppar in där det behövs, och så har jag sista ordet gällande tidningens layout. Vad är det roligaste med att engagera sig på Norrlands? Jag har varit medlem i Norrlands sedan jag först flyttade till Uppsala, och efter att ha gått på fantastiska gasker i gamla salen, sjungit otaliga snapsvisor, testat olika typer av engagemang och tagit en och annan öl på Orvar har jag kommit att verkligen älska nationen. Att engagera sig innebär för mig en kombination av att känna att jag gör något meningsfullt och ger tillbaka till nationen, och att jag får vara en del av en imponerande organisation och en nationsvärld jag alltid kommer minnas.
Sånganförare
Emil Svensson
Mitt namn är Emil Svensson, jag är 26 år, kommer från Roslagen och jag är engagerad som en av nationens två sånganförare. Vad gör en sånganförare? Som sånganförare är egentligen min främsta uppgift att se till att gästerna på en sittning har roligt och får vara delaktiga. Om man inte tänker mer på saken gäller det ju egentligen bara att vid väl valda tidpunkter presentera en sång och sjunga den samt att efter uppträdanden av allehanda slag leda tillsjungningen men egentligen är det ju så mycket mer än det. Du ska maskera förseningar i kök eller uppträdanden med några glada ord och en sång så att ingen tänker på tiden, du ska ta upp bevara traditionsfyllda sånger och argt blänga på de som bankar i bordet och framförallt ska du visa de där jäkla koristerna att vi kan faktiskt också! Vad är roligast med att vara sånganförare? Att vara sånganförare vid Norrlands innebär att vara en del i det som gör sittningarna så fantastiska och det ger en möjlighet för anföraren att sätta sin egen prägel på det hela. Att på en fullsatt vårbal bara dra skämt om Yesterday eller att beatboxa på gask är helt acceptabelt. Mina föregångare har bland annat åkt rullskridskor genom hela lussegasken eller dragit ?katt åt?-skämt en hel bal. Här får du frihet att skriva sånger om julmisär eller tentaångest och få hela gamla salen att sjunga med. Sånt är kul tycker jag.
Teknisk föreståndare
Isak Olsson
Jag heter Isak Olsson, är 21 år gammal och flyttade till Uppsala från Karlstad för att plugga kandidatprogrammet Medie-och kommunikationsvetenskap. Vad gör du på Norrlands nation? Jag är teknisk föreståndare på Norrlands nation, vilket innebär två saker, dels att jag förbereder teknik inför klubbar och events, och dels att jag ibland kör tekniken under dessa event, som till exempel ljusshower på klubben. Jag ansvarar för att all teknik på nationen fungerar. Hur mycket tid lägger du på ditt engagemang? Som teknisk föreståndare har du mycket frihet att lägga upp ditt arbete som du vill. Inför klubben jobbar jag ungefär två timmar med att rodda teknik, och när jag kör klubben ungefär fem timmar. Vad är roligast med att vara teknisk föreståndare? Det allra bästa med att vara teknisk föreståndare är all den kreativa frihet man får när det kommer till att göra ljusshower, Norrlands nation har otroligt mycket teknik man kan experimentera och leka med. Det bästa med att engagera sig på Norrlands är alla positiva människor man träffar på nationen. Som teknisk föreståndare får du förmånen att du får ett KK-kort, som bland annat innebär rabatt på mat och kaffe i Majs Café!